Jubileumcongres Papendal geslaagd

10e Schaatstrainerscongres: bijpraten en kennisdelen!

Wat een mooi 10e Schaatstrainerscongres hebben we achter de rug. Op een van de heetste dagen van het jaar, kwamen op zaterdag 18 juni bijna 150 schaatstrainers op de topsportlocatie van Papendal bijeen. Met boeiende sprekers en inspirerende workshops van uiteenlopende onderwerpen was een waar feest. 

Bijpraten
Al bij de ontvangst met koffie en thee was duidelijk dat de behoefte aan het samenkomen blijft. Hoe makkelijk online bijscholingen ook van huis uit te volgen zijn, de onderlinge gesprekken met elkaar kun je alleen live doen. Er was dan ook een enthousiast weerzien van trainers breder dan alleen de eigen vereniging of ijsbaan, er werd kennis uitgewisseld, maar ook gewoon flink bijgepraat. 

Johan de Wit: “Een goed mens zijn: dat wil toch iedereen?”
Na de ontvangst ging de dag officieel van start met een open gesprek met topcoach Johan de Wit. Via een informele huiskamersetting hield Margriet de Schutter Johan drie kwartier aan het woord. Zo kwam het begin van zijn carrière aan bod, de cultuurverschillen tussen Japan en Nederland, zijn leerpunten uit Japan, en natuurijk vertelde hij ook over de nieuwe stap in zijn carrière: zijn 1-mans(vrouw)team met Miho Takagi. Wat hij meeneemt uit Japan? “Een goed mens zijn, dat wil toch iedereen?”.

Workshops: actueel en voor ieder wat wils
Voor de twee workshopronden verspreiden de trainers zich over verschillende ruimten op het complex van Papendal. Frank Fiers had in zijn workshop over het samengaan van schaatsen en inline skaten veel interactie met zijn deelnemers. Met vragen als “wat zou een reden kunnen zijn om jouw schaatser niet te laten inlinen” en “wat doe je als jouw schaatser naar je toekomt dat hij naast schaatskampioen ook wil gaan inlinen en daar wil winnen”, werden de trainers vooral aan het denken gezet.

Een ander heel actueel was de workshop “Integriteit”. Veel trainers waren vooral nieuwsgierig naar de inhoud: “Wat kan wel en wanneer ga je te ver?” In de workshop ging het dan ook vooral om een stukje bewustwording te creëeren. “Wat versta jij onder verantwoord trainerschap”, zo begon Marit dan ook. 

Ook de workshop “Motorische ontwikkeling” sloeg aan. Enthousiast kwamen deelnemers de zaal uit. Bij motorisch leren gaat het niet alleen om het aanleren van oefeningen maar vooral het kijken naar de hele beweging. 

Siep Hoekstra had voor zijn praktijkworkshop een stuk grasveld in de schaduw onder een grote boom gevonden. Op zijn typische wijze als Generaal Hoekstra, maar met een grap en olijke lag tussendoor, liet hij zijn deelnemers gecontroleerd bewegen, voelen hoe en welke buikspieren je aanspant en op de platte voet landen. 

Krachttrainer van Reggeborgh Allard van der Meer, liet zijn deelnemers heel praktisch kennismaken met wat hij normaal gesproken doet met zijn topschaatsers, maar vooral wat hij belangrijk vindt in de basis van krachttraining. “Femke Kok was een heel sterk meisje toen ze bij Reggeborgh kwam, toch heb ik haar het eerste jaar met niet meer dan 60kg laten trainen. Voor haar was alles nieuw. Dan moet je er eerst voor zorgen dat je de beweging goed aanleert. Anders maak je zo’n sporter gelijk kapot.” 

Slotact door Erben Wennemars: passie en hard werken
Waar normaal gesproken iedereen na afloop van zo’n lange, intensieve dag toch wat uitgeblust op de stoel zit voor het slot van de dag, was daar deze dag totaal geen sprake van. Via een inspirerende monoloog prikkelde Erben Wennemars de trainers, zette hij iedereen nog even flink aan het denken en inspireerde hij de zaal. “Best vreemd als je hier vandaag als schaatstrainer niet bij bent en iets anders belangrijker vindt”, aldus Erben. Vooral hard werken en passie, dat is belangrijk om kampioen te worden, aldus Wennemars.

Een inspirerend slot van een fantastisch congres gezamenlijk georganiseerd met de KNSB. Lees hier het verslag op Schaatsen.nl.

De presentaties van de verschillende workshops volgen binnenkort in de kennisbank.

Hieronder een fotoimpressie van de dag (foto’s Vincent Riemersma)

 

Delen

Meer

Voor leden

In onze speciale ledensite vind je o.a. de Kennisbank
en kun je je aanmelden voor bijscholingen.

Lid worden

Wil je lid worden van de NSTV?
Vul dan direct het online inschrijfformulier in.