Bijscholingsdag in Utrecht: veelzijdigheid en volop inspiratie

Op zaterdag 24 september organiseerden we een bijscholingsdag met 's morgens ingaand op het mentale vlak en 's middags op marathontraining. Een mooie combinatie!

Trainen van weerbaarheid – Afke van de Wouw

In de ochtend van zaterdag 24 september trapte Afke van de Wouw af met de eerste bijscholing. Het begon al gelijk mooi in thema, namelijk met Annemiek van Vleuten die ondanks een breuk in haar elleboog wereldkampioene werd. Hiermee toont ze aan over flink wat mentale weerbaarheid te beschikken!

Met een hoop anekdotes raakte iedereen geïnspireerd en kwamen leuke discussies los over eigen ervaringen als trainer. Bijvoorbeeld wanneer rijders in de jeugd alsmaar PR’s rijden, en op latere leeftijd veel minder. Veel rijders verliezen wel eens motivatie en plezier. Hoe kunnen we omgaan met zulke situaties? Als sportpsychologe kon Afke ook een aantal handvatten geven aan de aanwezigen om ‘weerbaarheid’ te vergroten. Begrippen als ‘planned disruptions’ vlogen door de ruimte. Het komt erop neer om zo nu en dan uit de comfortzone te geraken.

Wat ook sterk naar voren kwam, zijn kwaliteiten om door te vragen. Naast het vragen hoe de training ging, en wachten op het antwoord ‘prima’, hierin verder vragen en hiervoor de tijd nemen. Reflectie tijdens en na trainingen kan goed helpen voor rijders om zich verder te ontwikkelen.

Tot slot kregen we een aantal oefeningen mee om de ademhaling tot rust te brengen. Hiermee zet je het lichaam direct na de training in ‘herstelmodus’ voor optimaal resultaat. Kortom, een veelzijdige workshop!

De pdf van de presentatie van Afke vind je in de Kennisbank.

Marathontraining – Peter van de Pol

De tweede bijscholing van de dag was door Peter van de Pol: hij is een oud marathonrijder op topniveau. Hij ging in op verschillende thema’s rondom de marathon. Hoe stem je een marathonschema af op een gecombineerde groep met zowel langebaanrijders als marathonners? Volgens Peter kan dat elkaar juist perfect aanvullen. Prikkels uit verschillende schaatsdisciplines kunnen helpen om beter te worden.

Er werden tips gegeven vanuit verschillende invalshoeken. De éne trainer focust meer op het teamwork en de andere op individuele capaciteiten en wensen, zoals in de zomer skeeleren.

Tot slot werden praktische oefeningen met elkaar doorgenomen die als marathontraining kunnen fungeren. Bijvoorbeeld dat de achterste van de groep naar voren rijdt om de koppositie over te nemen, in plaats van het ‘normale’ treintje. Tot slot was er nog overleg in groepjes over eigen trainingsschema’s, die Peter van input voorzag. Iedereen ging met een hoop nieuwe inspiratie naar huis!

De pdf van de presentatie van Peter vind je in de Kennisbank.

Delen

Meer

Voor leden

In onze speciale ledensite vind je o.a. de Kennisbank
en kun je je aanmelden voor bijscholingen.

Lid worden

Wil je lid worden van de NSTV?
Vul dan direct het online inschrijfformulier in.