Bijscholing Leeuwarden: over afzetcurves, kracht en vermogen

Bijscholing "Watt is vermogen om hard te schaatsen" op 21 september in Leeuwarden: over afzetcurves, kracht en vermogen

Met 35 deelnemers bij de bijscholing “Watt is vermogen om hard te schaatsen” was het een geslaagde avond in de Elfstedenhal op woensdag 21 september. Hans Gijsen en Matthijs de Vries verzorgden om beurten een deel van de avond.

Hans boeide het publiek vooral met zijn theoretische kennis en zijn gebruikelijke sheets bomvol technische tekeningen, formules en uitspraken. Matthijs animeerde de zaal met weinig sheets, maar door zijn enthousiasme en soms hilarische manier van vertellen (waarbij hij o.a. met behulp van een roeispaan een fietspedaal nabootste) was zijn verhaal om te smullen en duidelijk.

Een geboeid publiek en interessante discussies over efficiënt afzetten en de afzetcurve, over wanneer de meeste kracht ontstaat en met welk vermogen deze binnen één seconde geleverd wordt. Is het efficiënter om je afzetschaats recht vooruit (zoals sprinters) te plaatsen of (via de welbekende S-curve) terug te laten sturen? Of is dit afhankelijk van het duurvermogen? Waarom strekken van het afzetbeen pas zin heeft alleen in de laatste fase van je afzet, en hoe lever je daar het vermogen voor?

Kortom, een interactieve avond die de trainers flink aan het denken zette en die voor herhaling vatbaar is. Zeer waarschijnlijk binnenkort in het zuiden van het land. Binnenkort meer informatie daarover!

Delen

Meer

Voor leden

In onze speciale ledensite vind je o.a. de Kennisbank
en kun je je aanmelden voor bijscholingen.

Lid worden

Wil je lid worden van de NSTV?
Vul dan direct het online inschrijfformulier in.