Webinar Blessures: “Van een gekookte brei spaghetti weer bruggen bouwen tot ongekookte spaghetti”

Op maandag avond 27 november vond een webinar plaats over blessures bij schaatsers, gegeven door Chantal Jansen. Op gepassioneerde wijze bracht Chantal achtergrondkennis, belang en toepassing naar voren. Iemand die hier wel uren over zou kunnen vertellen!

Vier onderwerpen kwamen aan bod deze avond:

      1. Liesblessure
      2. Rugblessure
      3. Scheenbeenblessure (shin splint)
      4. Knieblessure

    Allereerst ging Chantal in op de anatomie van botten/peesweefsel/spierweefsel om een beter begrip te krijgen. Want er is een groot verschil als iemand een peesblessure heeft (herstel enkele maanden), wanneer van een spierpees overgang en wanneer er sprake is van spierblessure (enkele weken). Bijvoorbeeld met een enkelblessure kan het heel lang duren tot maximale belasting weer mogelijk is.

    Verder ging ze in op ‘ziekte/blessure perceptie’. Het blijkt dat iemand een veel beter herstel heeft als de volgende vragen kunnen worden beantwoord: Wat hebt ik?Hoelang gaat het duren? Wat zijn de consequenties? Hoe krijg ik het onder controle? Wat is de oorzaak?

    Wat gebeurt er nou bij een spierscheuring? De vier fases zijn: Schade (hemostase), Ontsteking (inflammatie), Herstel ontsteking/opruimfase (regeneratie), nieuw bindweefsel (her modellering). 

    Chantal maakte een mooie vergelijking met ‘spaghetti’. Normaal ligt het weefsel heel mooi lineair. Maar bij een blessure kan het een brei worden van gekookte slappe spaghetti (met rode saus als metafoor voor bloed). Bloed fungeert juist als herstelfactor door transport van allerlei stofjes. Dus het is heel slecht om ontstekingsremmende medicijnen te nemen en ook moet je niet denken aan massage. Dat zorg alleen maar weer dat het verergert. Na de ontsteking is er weer herstel van de spaghetti slierten naar parallelle richting. Een erg heldere metafoor, de vraag is wie van de deelnemers nog normaal een bord spaghetti kan eten.

     

    Voor scheenbeenblessures zijn er een hoop mogelijke oorzaken. Bijvoorbeeld slechte schoenen, te strakke veters, (afknellen zorgt voor te weinig bloed naar het scheenbeen), slechte biomechanica, overbelasting, en ook verandering van trainingsregime. Dit wil zeggen, bijvoorbeeld bij de overgang van zomer naar winter of andersom. Hardlopen/skeeleren zijn een heel andere belasting dan schaatsen en als die overgang te abrupt gaat, kan dat zorgen voor blessures. Zeker bij mensen die gevoelig zijn voor scheenbeen/knie blessures.

    Zo kwamen er verder nog talloze mooie voorbeelden ter sprake. Ook toonde Chantal bij elk van de blessures een filmpje met oefeningen die je als trainer kunnen helpen ter preventie. Want, blessurepreventie is ook wel risico management. Niet alle blessures zijn te voorkomen, maar wel kunnen we ervoor zorgen dat de risico’s zo klein mogelijk zijn. Iedereen kon afsluiten met een grote hoeveelheid nieuwe inspiratie.

    De presentatie en ook een factsheet over warming-up voor wedstrijden vind je in de Kennisbank.

    Delen

    Meer

    Voor leden

    In onze speciale ledensite vind je o.a. de Kennisbank
    en kun je je aanmelden voor bijscholingen.

    Lid worden

    Wil je lid worden van de NSTV?
    Vul dan direct het online inschrijfformulier in.