Bijscholing Motorisch leren: variatie zorgt voor betere prestaties op de langere termijn

Op dinsdagavond 9 januari organiseerden we voor de tweede keer de workshop “Motorisch leren in de schaatssport”, dit keer in Utrecht. De workshop werd gegeven door Ed Janssen, fysiotherapeut en docent en coördinator bij stichting ITON (Instituut voor Toegepaste Neurowetenschappen).

Ed legde tijdens deze leerzame avond de verschillende principes uit van het motorisch leren, zoals het belang van differentieel leren. Dit is het principe van variëren op bepaalde vlakken; de omgeving, de taak, de uitvoering of variëren in het materieel. Bij de omgeving kan gedacht worden aan skeeleren in de polder in plaats van op de skeelerbaan. Ed gaf aan dat variatie voor betere prestaties op de lange termijn zorgt.

Verder besprak Ed het wel bekende principe van impliciet versus expliciet leren. Veel onderzoek laat zien dat het aanleren op een onbewuste manier (impliciet) betere resultaten geeft t.o.v. bewuster (expliciet) leren.

Tijdens de avond kwamen er verschillende vragen en praktijkvoorbeelden van de aanwezige trainers. Verschillende trainers hadden vooraf een casus en/of filmpje doorgestuurd.

Ed eindigde de leerzame avond met wat belangrijke tips voor de aanwezige trainers.

 

 

Delen

Meer

Bochten ontleden op Sportpark Sloten

Op zaterdag 4 mei organiseerden we in samenwerking de KNWU de praktijkbijscholing “Vallen en bochten op de fiets”. Vroeg in de morgen verzamelden de deelnemers

Alles over skeeleren

Op 23 april waren te gast in de mooie winkel van Arjan Momberg in het prachtige Vorden. Arjan heeft de 11 deelnemers aan de bijscholing

Voor leden

In onze speciale ledensite vind je o.a. de Kennisbank
en kun je je aanmelden voor bijscholingen.

Lid worden

Wil je lid worden van de NSTV?
Vul dan direct het online inschrijfformulier in.