Bijscholing Action Type: ongelukkig diep zitten?

Op dinsdag 31 oktober nam Renske Winters een groep van 24 trainers mee in de wereld van “Action Type”, oftewel van de persoonlijke bewegingsvoorkeuren, de biomechanica. Geanimeerd en niet bang om in discussie te gaan over vliegtuigen, fysieke kracht en wiskundige formules.

De bijna drie uur durende workshop was slechts een goede inleiding. Action Type (AT) is erg uitgebreid en het is zeker nuttig meer te lezen op de Action Type site of te kijken naar de video van Bennie Douwes op Schaatsen.nl: “Diep zitten heilige graal van het schaatsen?” (19 jul 2023).

Met diep, diep, nóg dieper zitten zijn we klein, pardon, groot gebracht. Maar je ziet dat Stolz, van der Poel en Wiklund zich juist comfortabel voelen in een wat hogere lichaamshouding. Christina Aaftink schaatste ook zo (dus is het niet typisch ‘buitenlands’). De wet van je zo klein mogelijk maken voor minder luchtweerstand ‘does not fit all’.

Wat ben jij voor een type: een “Walking from the Bottom” loopt op zijn hakken. Daarbij gaan eerst je bekken en benen naar voren. Ben je een “Walking from the Top” type, dan loop je meer op je tenen, gaan eerst je schouders en romp naar voren en volgen de benen dan. Kijk, het eerste onderscheid is gemaakt tussen S (bottom) en N (top) types. Je natuurlijke kracht is dus vanuit je heupen óf vanuit je schouders en dat werd gedemonstreerd door een paar vrijwilligers te laten zien en ervaren hoe moeilijk resp. makkelijk ze omver te werpen waren met een duwtje. Je staat steviger in je voorkeurshouding die afhangt van je type (S of N). Andersom ben je makkelijk uit evenwicht te duwen vanuit je minder favoriete houding. Renske pakte de uitdaging van “… maar ik weeg meer dan 100 kilo’s” en ja hoor, ook met zijn honderd kilo’s was de vrijwilliger vrij makkelijk uit evenwicht te duwen.

Dan de diepte in, want naast beweging heb je ook een psychologische voorkeur, ben je een T-hinker of ben je een F-eeler? Samen met de S (Sensing) en de N (iNtuitive), levert dit 4 karakters op. Het houdt niet op. Beweeg je meer op horizontaal of verticaal vlak, ben je E-xtrovert of I-introvert? Ben je geneigd om af te wachten en waar te nemen (P-erceiving) of oordelend (J-udging)? 16 Letter combinaties was wat teveel voor deze avond, we hielden het bij de eerste 4 combinaties: SF, ST, NF en NT en vergeleken de schaatsers(bewegingen). De verschillen tussen Ireen Wüst (SF) = beweegt “gross” als een geheel, Kjeld Nuis (ST) = beweegt met dexterity, fijn motorisch waarbij de assen van schouders en heupen niet parallel zijn, Patrick Roest (NF) = beweegt conceptueel, elastisch en Kai Verbij (NT) = grotere mate van ritme in zijn hele lichaam.

Mooie interactie tussen Renske en een aantal trainers over kracht en drukontwikkeling: “maar er bestaat toch maar één schaats(houding) waar we naar moeten streven om de optimale snelheidsontwikkeling en maximale krachtuitoefening te bereiken ondanks de persoonlijke voorkeuren?” en “Je kunt toch als N type vanuit de ‘tenen’ gaan schaatsen?!?” Je hoort bijna Kjeld Nuis op de achtergrond vragen hoe het kan dat Jordan Stolz een rechte houding heeft en toch een geweldige snelheid ontwikkelt…. Tja, Kjeld is juist een walking from the bottom en Jordan een from the top.

Action Type is geen techniek maar een aanvulling op de bestaande benaderingswijze van je sporter, het kan helpen als trainer om jouw sporter anders te begeleiden in zijn\haar ontwikkeling. Je wilt dat je sporter heel diep gaat zitten; maar soms wordt een sporter echt ongelukkig als dit te ver gaat t.o.v. zijn of haar natuurlijke houding. Je kunt zelfs blessures krijgen, want de spieren ontwikkelen zich het meest langs de voorkeursas van het bewegingsapparaat. Met andere woorden: de voorkeur voor endo- in plaats van exorotaties levert geprononceerde spieren aan binnenkant resp buitenkant bovenbeen én, buitenkant resp binnenkant onderbeenspieren.

Aan het einde van de avond riepen sommige trainers bij wijze van grap dat ze vanaf nu niet meer ongelukkig diep hoefden te schaatsen, want ze zijn acuut allemaal N types geworden!

De presentatie staat in de Kennisbank.

Delen

Meer

Alles over skeeleren

Op 23 april waren te gast in de mooie winkel van Arjan Momberg in het prachtige Vorden. Arjan heeft de 11 deelnemers aan de bijscholing

Voor leden

In onze speciale ledensite vind je o.a. de Kennisbank
en kun je je aanmelden voor bijscholingen.

Lid worden

Wil je lid worden van de NSTV?
Vul dan direct het online inschrijfformulier in.