Welke dier zou Jac Orie deze keer ‘meenemen’ ?

Datum: zaterdag 24 augustus 2024; plaats: de Uithof; spreker: Jac Orie; inhoud: dubbele workshop “Voeding en Bochtentechniek”.

De afgelopen jaren had Jac Orie het altijd over het luipaard dat zijn buikspieren nooit strak aanspant bij zijn sprint/start. Hij kon het BIJNA niet laten bij het aanstippen van de start: met strakke mond en gespannen wangen “hoezo de buikspieren aanspannen… maar nee, we hebben nu niet over de start” … en weg was hij in een wervelend college van 4 uur. Zonder luipaard. Zijn passie was niet minder, de zweetparels op zijn voorhoofd altijd aanwezig als hij over de bochten sprak en zijn vrouw die hem belde, waarschijnlijk om te zeggen dat het te lang duurde. Maar….de aanwezigen hebben genoten!

De eerste helft ging het over voeding: “veel bullshit”, vindt Jac. Van supplementen tot superfood en gezondheidsgoeroes. Vooraf had hij zich aan de veilige kant uitgesproken: “ik ben geen diëtist, maar we hebben zoveel data geanalyseerd en weten wat een sporter nodig heeft”. Let vooral op B1 en K1: B1 daalt volgens Jac bij inentingen, bij ontstekingen, bij ziektes en malheurs, terwijl het een belangrijk element is bij de energieomzetting binnen de cellen (bij de mitochondriën). 

Gezondheid van de sporter staat voorop bij hem en gezondheid is volgens Jac te definieren in de zin van:

  1. Een gezonde maaltijd is geen gezond dieet (= we zijn biologisch niet gebouwd om elke dag een andere wereldmaaltijd cq. dieet te eten);
  2. Eet als je oma, eet best organen, boter, volle melk, vetten en de BSA groenten (BSA?? Boerenkool, Broccoli, Spinazie en Andijvie);
  3. Chiazaden, chiazaden….dat is voor vogels!
  4. We zijn lemmingen die achter een dieetorakel lopen die goed eten predikt totdat het niet meer goed is en dan storten we naar beneden;
  5. Geen banaan vlak voor de start, je wordt rustig en slap in plaats van alert;
  6. 40 gr eiwitten bij het ontbijt;
  7. Je kan niet harder trainen dan je eet (= Geen brandstof meer? Geen prestatie!);
  8. Voor en na de training laag glycemisch voedsel <60, zoals pasta, basmati rijst, fruit, volle melk, tijdens training (lang) hoog glycemisch >60, wit brood, pure suikers, koolhydraten;
  9. Enz enz.
 

Waar komt deze overtuiging van Jac vandaan, dat wij bijv. ons moeten ontdoen van alle voeding(centrum) poespas en terug mogen naar onze roots als het om voeding gaat? Hij lichtte het toe aan de hand van een onderzoek van Wiston Price onder oorspronkelijke (primitieve) versus ‘geïndustrialiseerde’ volkeren honderd jaar geleden. Misschien zit Jacs overtuiging in een andere hoek, namelijk dat het om “mindset gaat, de wil en vermogen om te winnen. Het lichaam volgt”. Dan komt voeding op de tweede plaats!

Na de pauze de bochten dan. Hier kwam de passie van Jac nog meer naar voren. Filmpjes, foto’s, veel zelf voordoen, achterhaalde inzichten over heuppositie van bijhaalbeen… praten ging sneller en sneller…. leuk!

Altijd opletten op de Z-houding oftewel de drie driehoeken van heupen, knieën en enkels. Belangrijk is dat de schaatser altijd boven zijn afzetbeen staat en dan eerst dat been licht schuin naar voren duwt (ja ja niet puur opzij) in de richting van de boardings, never de bocht in, never het ijs grijpen (teveel naar binnen overstappen), de buitenkant van het lichaam maakt een C-eetje tussen schouder en heup, je loopt een bocht door met je hakken in het ijs te drukken (dan gaan de ijzers al schuin naar voren). De afzet op het standbeen begint, daarna pas richting het plaatsen gaan.

Jac legde ook de ideale lijn van bochtenrijden uit en hoe je erin gaat = met kleine stappen en hoe je eruit komt = met grotere stappen. Afhankelijk van de te rijden afstand is de timing van de afzet ook anders: knie-knieholte bij kortere afstanden maar bij langere afstanden juist voorbij de knie, vlak voor het plaatsen dus.

“Tot slot”, zegt Jac ineens tussen alle bedrijven door: “er staat een geweldige Amerikaan die mij tot hier zit” en hij zette twee gestrekte handen op zijn wenkbrauwen, “maar we weten wat er voor nodig is, we gaan hem pakken! Alleen het duurt even”. We kunnen dus nog wat verwachten van zijn team de komende tijd!

Delen

Meer

Voor leden

In onze speciale ledensite vind je o.a. de Kennisbank
en kun je je aanmelden voor bijscholingen.

Lid worden

Wil je lid worden van de NSTV?
Vul dan direct het online inschrijfformulier in.