Trainers geïnspireerd op de Vechtsebanen

Zou de regen of de zon de trainers inspireren? Ondanks de voorspellingen voor droog weer, werd het een felle bui. Precies op het moment dat de deelnemers naar het middenterrein van de Vechtsebanen te Utrecht gingen. Drukte dit de stemming?

Op vrijdagavond 12 mei vond de workshop ‘Inspiratie voor je zomertraining’ plaats onder leiding van Remco Siderius, samen met zijn vrouw Milou de Ponti. Het aantal deelnemers was groot en de avond verliep in groepjes van twee/drie soepel en snel.

Remco legde eerst uit wat zijn doel was om aan de hand van twee fasen van het MJOP (zie hiervoor KNSB MJOP Langebaan) te leren schaatsen en te leren trainen. Hoe ga je als trainer om met pupillen in deze leercurve. Geef je nou expliciete of juist impliciete aanwijzingen, en wat was het verschil ook alweer tussen die twee? Juist de impliciete aanpak, namelijk dat een trainer de sporter op iets buiten z’n lichaam laat richten en niet hoe hij (of zij) het lichaam moet bewegen, spreekt meer aan tijdens de tweede fase. Bijvoorbeeld: “Schaats nou als Kjeld Nuis” dan gaat een pupil vanzelf ongelooflijk diep schaatsen. 

Nee, de bui kon de warming up net een beetje storen, maar onder de overkapping van de Vechtsebanen konden de deelnemers goed aan hun trekken komen. Remco had al van tevoren tien ingerichte plekken in een circuitvorm voorbereid, zodat iedereen alles op zijn beurt kon uitproberen.

De eerste uitdaging met een gevouwen A4 papier op de grond (zie foto): pick up the paper… try this at home!

In de eerste helft van de workshop was het thema “balans vinden” zonder specifieke aanwijzingen,  ga zelf uitproberen! (Remco legde wel uit wat je moest doen met trampoline, golf- of tennisballen, halters en schuine planken op een pvc buis en nog meer…). Het commentaar van de mede trainers bestond alleen in de vorm van “positieve feedback”. Fijn om alleen aanmoedigingen te horen, moeten we vaker doen tijdens de trainingen, gelijk enthousiasmerend.

Het circuit werd nogmaals gebruikt na de pauze; de opzet veranderde, de ligging van de attributen was net anders en de opdracht wijzigde nu in “alleen gevraagde feedback geven”. Moeilijk voor sommigen, als trainer wil je namelijk graag helpen en zeker als er een vel ligt bij de oefening met als tekst “foutloos leren”. Dan wil je toch dat de sporter het in één keer foutloos doet? Maar de opdracht suggereerde juist dat je pas een instructie kon geven als de persoon erom vroeg. Nou, we hebben het creatief opgelost door tegen elkaar te zeggen: “je kunt nu ook om commentaar vragen”.

Leuke gesprekken tussen (soms voor elkaar onbekende) trainers te midden van een terrein vol goedkope attributen om mee te spelen. Maar goedkoop betekende niet bijna waardeloos, integendeel! Remco had golfballen tot en met zelf gefabriceerde halters meegenomen, elastieken van een watersportzaak enzovoorts. Heerlijk om met zulke spullen te leren hoe je de balans kunt verbeteren. Wees creatief, zei hij nog, dit zijn maar voorbeelden.

Na afloop waren de reacties positief. Inspiratie genoeg opgedaan. Wellicht dat deze workshop terugkomt in een ander deel van het land volgend jaar: hou het in de gaten, het is echt heel speels en leuk.

Delen

Meer

Voor leden

In onze speciale ledensite vind je o.a. de Kennisbank
en kun je je aanmelden voor bijscholingen.

Lid worden

Wil je lid worden van de NSTV?
Vul dan direct het online inschrijfformulier in.