Bijscholing Optimale focus: “Leer je hoofd te snappen”

"Emoties zijn net kleuters: ze blijven aan je zeuren en trekken tot je ze aandacht geeft."

Met 23 deelnemers trok de bijscholing “Optimale focus” door Kars Zoon een volle zaal de eerste woensdag van het jaar in De Meent in Alkmaar.

Doel van de avond was om de deelnemers handvatten en oefeningen mee te geven om hun schaatsers de kans om in de “Zone” te komen, groter te maken. Met mooie metaforen, tools voor opdrachten en oefeningen en vooral heel veel informatie ging Kars door de avond heen.

Over het ‘als-dan’-principe om een valkuil op te lossen om zo je doelen te kunnen bereiken. Hoe je je hersenen kunt laten groeien door te leren focussen. We weten allemaal de nadelen van slaaptekort, maar hoe optimaliseer je je slaapkwaliteit en wat is het belang van zonlicht in de ochtend? Over bewust ademen, het liggen op het strand en waarom het zo belangrijk is om je hersenen rust te geven.

Over de vele gedachten die we hebben (waarvan 70% niet klopt) en het sturen daarvan. “Je hoofd stuurt alles. Leer daarom je hoofd te snappen.”, aldus Kars. Vergelijk je hoofd met Netflix: kijk je veel naar misdaadfilms, dan komen er ook veel misdaadfilms in jouw algoritme voorbij waaruit je de volgende weer kunt kiezen. Datzelfde gebeurt ook in je hoofd.

Over hooligans en fans. Over moeten en willen. Over emoties en spanning: “Emoties zijn net kleuters: ze blijven aan je zeuren en trekken tot je ze aandacht geeft. Negeer of ontkent je emoties daarom niet, maar doe er iets mee, anders blijven ze in je lichaam zitten en krop je ze op.” Over zuchten en gapen, de 4-8 methode. Over optimale wedstrijdspanning…

Kortom, een boeiende avond waar de aanwezige trainers met de volle focus en aandacht bij waren.

De pdf van de presentatie van Kars en een pdf met een aantal oefeningen voor je sporters vind je in de kennisbank. Succes met oefenen!

 

 

 

Delen

Meer

Bochten ontleden op Sportpark Sloten

Op zaterdag 4 mei organiseerden we in samenwerking de KNWU de praktijkbijscholing “Vallen en bochten op de fiets”. Vroeg in de morgen verzamelden de deelnemers

Alles over skeeleren

Op 23 april waren te gast in de mooie winkel van Arjan Momberg in het prachtige Vorden. Arjan heeft de 11 deelnemers aan de bijscholing

Voor leden

In onze speciale ledensite vind je o.a. de Kennisbank
en kun je je aanmelden voor bijscholingen.

Lid worden

Wil je lid worden van de NSTV?
Vul dan direct het online inschrijfformulier in.