WATT is hard schaatsen: hoe gebruik je je vermogen zo efficiënt mogelijk?

Op vrijdagavond 23 februari werd er door Matthijs de Vries een boeiend vervolg gegeven aan de al eerder gegeven workshop “Watt is hard schaatsen”. Dit tweeluik was al eerder gegeven in Leeuwarden maar nu was de tweede workshop in Breda aan de beurt.

Uitermate boeiend werd er door Matthijs de Vries geanalyseerd hoe het vermogen dat een mens kan ontwikkelen door training, op de meest efficiënte manier gebruikt en omgezet kan worden naar meer snelheid op het ijs.

Bij met name bij de kortere afstanden tot de 1500 meter is er veel winst te halen, zo bleek tijdens deze workshop. Dit door de alom bekende glijfase in de schaatsslag, te laten voor wat ie is, door een kortere slag in combinatie met een hoger ritme en een afzet loodrecht op het ijzer van de schaats. Hierdoor ontstaat een hoger gemiddeld vermogen waardoor, bij goed getrainde sporters, een aanzienlijke vermogenswinst behaald kan worden.

De schaatser kan door dit hogere gemiddelde vermogen een hogere snelheid op het ijs behalen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Russische sprinter Koelizjnikov, zo bleek uit de meegebrachte beelden van Matthijs. Hij plaatst zijn nieuwe schaats, na de afzet, wijd en direct weer op de binnenkant van zijn schaats en kan hierdoor snel weer met een nieuwe afzet beginnen.

Een schaatser kan, in tegenstelling tot een wielrenner (hij zit in een “vaste houding” op de fiets), ook nog veel vermogenswinst boeken door het juiste gebruik van zijn ledematen en romp. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de armbewegingen, die – mits goed uitgevoerd – de afzet behoorlijk kunnen ondersteunen. De armzwaai moet dan wel haaks op het ijzer van de schaats uitgevoerd worden, dit geldt zowel voor het rechte eind als voor de bocht.

Op het rechte eind is het belangrijk dat de armzwaai van zo hoog als mogelijk komt en de zijwaartse zwaai zo snel als mogelijk wordt uitgevoerd maar wel zo dat de timing met de afzet niet verloren gaat. In de bocht betekent dit dat de rechterarm een soort van halve cirkel maakt tot vlak boven de rug zodat de beide handen elkaar kunnen raken. Deze armzwaai, mits zo snel uitgevoerd als mogelijk, ondersteunt de afzet van het linkerbeen in de bocht.

Dit alles werd door Matthijs verduidelijkt met mooie beelden en met het door Matthijs meegebrachte ‘been’. Basisvoorwaarde blijft natuurlijk altijd dat de schaatser het benodigd vermogen wel moet kunnen leveren, daarom is de zomertraining met krachtonderdelen zo belangrijk.

Delen

Meer

Voor leden

In onze speciale ledensite vind je o.a. de Kennisbank
en kun je je aanmelden voor bijscholingen.

Lid worden

Wil je lid worden van de NSTV?
Vul dan direct het online inschrijfformulier in.