De schoenen zijn het belangrijkste en zijn bij voorbaat niet echt comfortabel. Het worden geen pantoffels.
Op woensdag 11 mei waren we te gast in de schaatsspeciaalzaak van Rick van der Hoorn in Ter Aar. Sommige deelnemers die al lange tijd niet bij Rick in de winkel geweest waren, keken verrast op van het enorme pand, waar je je bij binnenkomst gelijk in een museum waant. Na de hal twee ruime winkelgedeeltes en daarachter nog het slijpgedeelte. Heel wat anders dan het keukentje waar moeder Van der Hoorn ooit de eerste schaatsen en schaatspakken verkocht.
Na een voorzichtig begin, Rick houdt niet zo van de schijnwerpers, komt hij los. Want eenmaal een schaatsschoen of ijzer in zijn handen, komt zijn kennis naar boven en raakt hij niet uitgepraat.
Het belangrijkste wat hij wil meegeven is dat wat voor de één goed is, niet persé voor de ander ook volstaat. De schaatsen moeten bij de voeten en de schaatser passen. Helaas voeren financiën en kleur soms de boventoon bij de keuze, waardoor er problemen met de schaatsen ontstaan en de motivatie terugloopt. Rick is dan ook van mening dat trainers hierin een belangrijke rol kunnen hebben om schaatsers en ouders hierin te adviseren.
Achter Rick liggen schaatsen klaar in volgorde van de beginnende schaatser tot aan de prof. Op die manier loopt hij de avond dan ook door. Moet je kinderen nou op houten schaatsen (of Easygliders) laten beginnen of zet je ze op combi-noren waarbij ze gelijk aardigheid in het schaatsen hebben? Over de nieuwe trend van verstelbare noren met een hoge schoen. En vanaf wanneer laat je kinderen – of recreanten – nou op klappers rijden?
De schoenen zijn het belangrijkste volgens Rick. En deze zijn bij voorbaat niet echt comfortabel. Het worden geen pantoffels. Maar daar kun je ook niet op schaatsen. Daarom moet je goed kijken wat de beste optie is.
Het gaat over steun, ‘te veel in de schoen hangen’, polstering en ook het verschil tussen een custom schoen en een schoen met thermoplastische vormbare kuip komt aan bod.
Daarna komen de onderstellen en buizen aan bod. En dan blijkt eigenlijk dat iedere fabrikant tegenwoordig wel dezelfde soort variatie aan buizen heeft. Van instapmodellen voor de jeugd, iets minder stijve buizen die meer passen bij de schaatsers die vooral overkomen tot juist zeer stijve buizen voor de sprinters, oftewel de krachtpatsers.
Duidelijk is wel dat een duurdere schaats niet direct betekent dat die ook goed past bij jouw schaatser. Het hangt af van de voet, van de techniek, de lichaamsbouw (en kracht) en natuurlijk ook het doel van de schaatser. Veel geleerd en nieuwe inzichten. Topavond!