Het rechte stuk: “Op zoek naar het plankje”!

Donderdag 25 januari werd een bijscholing gegeven door Arjen van der Veen met als thema het rechte stuk.

Met een grote opkomst van 17 deelnemers werd er afgetrapt op het middenterrein van IJsbaan Twente met schaatsplanken. Het rechte stuk gaat namelijk over de afzet en dat kun je goed ‘voelen’ middels de schaatsplank.

Waar je bij de schaatsplank afzet tegen het houtje aan de zijkant, moet je op het ijs op zoek gaan naar die plank om tegen af te zetten. Zo simpel als dat klinkt, zo moeilijk is dat om uit te voeren. Want, om dit te kunnen zijn allerlei randvoorwaarden in de houding, en daar kun je als trainer naar op zoek gaan. Een van de rijders van TalentNED was mee om het goede voorbeeld te geven van de houding en beweging.

Vervolgens pakte Arjen de elastieken en cornerbelts erbij. Ook dat is een goed alternatief en volgende stap om datzelfde “plankje” op te zoeken voor de afzet. Iedereen ging aan de slag in tweetallen en kon zowel de afzet als bijhaal te oefenen.

“Eén van de valkuilen bij veel groepen is dat men het elastiek zo strak mogelijk trekt. Alleen wat er dan gebeurt is dat vooral de strekking van het been wordt gedaan, wat een lekker gevoel geeft. De techniek gaat daarbij verloren”. Het elastiek dus niet te strak trekken en vooral focussen op de lichaamslijnen, dus dat je zo goed mogelijk boven je standbeen blijft alvorens de valbeweging en strekking.

Het tweede uur konden de trainers het ijs op. Vol vertrouwen om de vertaalslag naar het ijs te maken. Zo makkelijk bleek dat niet te zijn. Met een aantal mooie opbouwende oefeningen ging de groep op zoek naar het gevoel van het plankje. En degenen die het plankje vonden, mochten expres proberen de oefening verkeerd te doen en te voelen hoe dat is.

Met leuke interactie werden praktische tips gegeven, valkuilen besproken en aanwijzingen gegeven waar je als trainer op kunt letten bij je pupillen. Want, er is niet één manier die goed is voor een aanwijzing. “Per individu kijk ik van onder naar boven. Ik begin met de voeten/plaatsing van de schaats en analyseer stap voor stap naar boven”.

De bijscholing werd afgesloten met nog een kwartier zelf uitproberen. Al met al was het een geslaagde bijscholing waarbij diverse trainingsvormen en mogelijkheden werden besproken en zelf werden ervaren.

Delen

Meer

Bochten ontleden op Sportpark Sloten

Op zaterdag 4 mei organiseerden we in samenwerking de KNWU de praktijkbijscholing “Vallen en bochten op de fiets”. Vroeg in de morgen verzamelden de deelnemers

Voor leden

In onze speciale ledensite vind je o.a. de Kennisbank
en kun je je aanmelden voor bijscholingen.

Lid worden

Wil je lid worden van de NSTV?
Vul dan direct het online inschrijfformulier in.