Discussies over en weer in bijscholing over sprinten door Freddy Wennemars

Starten leer je ook in de zomer!

Een goede start is cruciaal. Maar wat is nou een goede start?

Op dinsdagavond 18 april reisden 20 trainers af naar het clubhuis van de Stokvisdennen in Dalfsen om te leren van een ervaren sprinter: Freddy Wennemars. Momenteel geeft hij training aan de jeugd van de Stokvisdennen.

De avond werd afgetrapt met een filmpje van een top start van Femke Kok van tijdens haar WK winst van afgelopen jaar in Thialf. Iedereen stond op scherp en er kwamen gelijk opmerkingen los.

Met een mooie afwisseling tussen filmpjes en ruimte voor interactie werd er geschakeld van analyseren naar interpreteren en toepassen. Er werd aan Freddy gevraagd: ‘Hoe zie jij dit?, Hoe pak jij dit aan?’, en zo kwam er menig discussie aan te pas. Trainen op de sprint kan in de zomer, en in de winter door simpelweg ook heel veel te doen en te herhalen. Op een hoger niveau is zijn mening van de eerste passen:  ‘de eerste pas klein, (maar wel naar voren!); en daarna zo groot mogelijke passen maken’.

Verder werd ook alles rondom de start besproken. Van de rol van de starter tot de invloed van de tegenstander en daarbij de invloed die jij zelf kan uitoefenen door te zorgen als laatste bij de start te zijn bijvoorbeeld. En als je dan aan de start staat, zorg er voor dat je vlakbij de streep staat en niet 10/20cm daarachter. Hier is op te oefenen en winst te behalen.

Na veel mooie andere voorbeelden, bijvoorbeeld Jenny Wolf, Jeremy Wotherspoon, de gebroeders Mulder, Jan Smeekens, een aantal Koreanen, heeft iedereen zijn of haar hoofd weer opgefrist over de kunst van de eerste meters.

Na afloop was er nog ruimte om even na te praten en de verbinding met elkaar op te zoeken. Met deze mooie opkomst op de dinsdag avond was het een geslaagde avond.

Delen

Meer

Bochten ontleden op Sportpark Sloten

Op zaterdag 4 mei organiseerden we in samenwerking de KNWU de praktijkbijscholing “Vallen en bochten op de fiets”. Vroeg in de morgen verzamelden de deelnemers

Alles over skeeleren

Op 23 april waren te gast in de mooie winkel van Arjan Momberg in het prachtige Vorden. Arjan heeft de 11 deelnemers aan de bijscholing

Voor leden

In onze speciale ledensite vind je o.a. de Kennisbank
en kun je je aanmelden voor bijscholingen.

Lid worden

Wil je lid worden van de NSTV?
Vul dan direct het online inschrijfformulier in.